Moveto OTIO 771014 Sada pohonu pro dvoukřídlá vrata.
Moveto OTIO 771014

Sada pohonu pro dvoukřídlá vrata. Max. délka křídla jsou 2 m a váha 150 kg. Pohon umožňuje i otevření pouze jednoho křídla.
Popis, zapojení , vylepšení, zabezpečení.

Úvodem:
Kompletní řešení pro automatické otvírání, bran, vrat.
Vysoce kvalitní sada pro dvoukřídlová vrata, max. délka křídla 2,0 m a max. váha křídla 150 kg.
Možnost otevření jednoho křídla.
Tělo pohonu je vyrobeno z velmi kvalitních robustních materiálů, které zajistí maximální životnost a spolehlivost.
Tento pohon se vyznačuje snadnou instalací, spolehlivostí a tichým chodem.
Otevírání dovnitř (max. 125 stupňů).
Funkce automatického zavírání po 10, 30, 60 nebo 90 sekundách.
2 ramena poháněná 12V DC (trafo na 220V je umístěno na základní desce).
Pohon je vybaven bezpečnostními prvky (fotobuňky)
V případě překážky (dítě, automobil, apod.) se pohyb vrat zastaví a vrátí zpět.
Pohon je vybaven majákem.
Ruční otevření brány (při výpadku proudu)

Poznámky:

- Tento pohon je koncipován tak, aby byly pohony na vnitřní straně objektu (vevnitř), neboť je lze jednoduchým způsobem odmontovat a tím umožnit přístup. U venkovních bran s plotem, to není až tak bolestné, plot lze také přelézt, ale chceme -li otvírat vrata do garáže, je nutné použít pohony opačně, tedy otvírat ven z vnitřku. V tom případě je ale celá logika elektroniky trošku opačně, což lze obejít tím, že zkrátka přepólujeme zapojení motorů.....

- Trošku problém je, že při této variantě trochu (cca 12 cm) na každé straně zúžíme prostor. To se dá malinko napravit tím, že umístíme pohony trochu výše (asi do 3/4 výšky), většina aut je v této výšce užší....

- Další úskalí je v zabezpečení samotných zavřených vrat, protože vrata prakticky drží jen silou motorů, což by asi trošku hrubé síle dlouho neodolalo. Řešením jsou přídavné elektromagnetické zámky, které při dotlačení dveří automaticky zaklapnou. Při otevírání dostanou impuls od motoru a uvolní se. Tyto zámky stoji na Alíku cca 2,5 dolaru, jsou na 12V , ale aby spolehlivě fungovaly , je lepší pro ně udělat zvláštní zdroj 24V s dostatečným kondíkem, který zámek spolehlivě otevře. Tyto zámečky mají rozpínací kontakt, který po uvolnění zámku sám odpojí napájení, takže doba pod napětím je minimální. Zámky jsem umístil na vrchní straně dveří a k ovládání jsem použil malá 12V relé, která spínají 24V pro zámky. Jako zdroj jsem použil sign.trafo T6 , Graetz a 500 micro kondík.

- Elektronická funkčnost je standartní, kromě motorů lze připojit výstražné blikadlo, v dodávce jsou též čidla fotobuněk, kterými lze přerušit zavírání , můžeme připojit ruční tlačítka otvírání jednoho, nebo obou křídel. Velmi pěkná je také možnost připojení externích světel, které se rozsvítí při otvírání , svítí po čas celého cyklu a mají cca 2-3 minuty odchodové zpoždění.

V dodávce jsou také přibaleny dva dálkové ovladače, klasické klíčenky, ale s minimálním zabezpečením, takže vůbec nejsem přesvědčen, že tento způsob ovládání je ten pravý. Proto jsem zvolil otvírání modernější - pomocí mobilního telefonu a zde se nabízejí možnosti buď pomocí wifi, nebo GSM.

Zde je potřeba zohlednit více faktorů:
- četnost otvírání : pokud se jedná o rodinný domek s garáží, otvírají se vrata velmi málo v počtech do deseti denně, přes noc většinou vůbec.
- úspora energie : Pokud je provoz brány malý je vhodné, aby se zařízení při nečinnosti úplně odpojovalo od elektrické sítě. Proč držet celé zařízení pod proudem, když víme, že od 7 večer do 7 rána určitě nikdo nepojede?
- internet, nebo GSM, nebo obojí : dnes již všichni máme mobily, všichni máme internet, nastupuje IOT, takže obojí.

Moje řešení
Použil jsem kombinaci obou přístupů, čímž jsem vlastně i zdvojnásobil zabezpečení. Abych mohl dveře dálkově otevřít, musím použít tlačítka na mobilu dvě, nejdříve pomocí aplikace EWlink a wifi spínač (viz. můj článek) SonOff Basic Switch zapneme zařízení a poté prozvoním GSM bránu (GSM Gate RTU 5035), která vrata otevře. RTU5035 mám připojenu ke zvláštnímu napájecímu zdroji, protože start této GSM brány trvá díky vstupu do Resetu více jak 3 minuty, což není pro toto použití žádané.
Jsem přesvědčen, že tento způsob dálkového ovládání je velice bezpečný a dostatečně rychlý. V běžném provozu vyhovující a v případě poruchy internetu, nebo GSM prostě vylezu a odemknu ručně, jako desítky let před tím....
Z vnitřní strany garáže jsem paralelně ke spínači napájení přidal vypínač, kterým lze ručně (bez SonOff) ovládání zapnout a příslušnými tlačítky otvírat jedny, nebo obě křídla vrat.
Jediným problémem této varianty ovládání je zálohování a provoz na baterii, při odpojení celého zařízení ze sítě, by vlastně došlo k nežádoucímu provozu, což by se sice také dalo vyřešit spínačem baterie při výpadku sítě, ale v takovém to domácím použití je to zcela zbytečné, při delším výpadku elektrické sítě , který není častý nastoupí prostě klíč od bočního vchodu a mechanické otevření vrat....

Závěrem
Zařízení mám v provozu relativně krátkou dobu, takže je předčasné vynášet soudy, ale zatím funguje bez problémů a splňuje přesně to, co se od něj čeká.
Hodnocení
Musíte být registrovaný, aby jste mohli hodnotit.

Prosím přihlašte se, a nebo se zaregistrujte.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 2

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.