Kovařina - Zařizuju se část 1. Výheň
Jak jsem si postavil výheň....

Bez rozžhaveného materiálu není vlastně kování. Za studena jde i s železem udělat spousta věcí, ale vše má své limity.
Prošel jsem si spustu obrázků na Pinterestu, na YouTube, posoudil své možnosti z hlediska dostupnosti materiálů k výrobě, možnosti odtahu spalin a výsledkem je výheň, která má jak jsem posléze praxí zjistil, několik much, ale po přispůsobení a úpravách, experimenty s uhlím, regulací přívodu vzduchu a komínem se výsledek docela dostavil.
Jak se říká učený z nebe nespadl, postupně se naučí jaké uhlí, jak zatopit, jak oheň udržovat, jak šetrně spalovat a ohřívat, jaké teploty, jak nepřepálit a jaké nářadí je nejvhodnější.

Konstrukce:
Výheň jsem koncipoval jako pojízdý stolek na čtyřech nohách s dvěma kolečky, tak aby šle mobilně používat i venku.
Ohniště jsem vyrobil ze starého brzdového bubnu kola do nějž jsem vevařil 10 kulatou plotnu s dírami pro vzduch a na boky jsem ze šamotek vybrousil ledvinky, to byla první verze v praxi jsem potom udělal úpavy tak, že jsem ledvinky vyndal a místo nich jsem ještě vložil ořezanou část jiného bubnu opačně, čímž jsem v ohništi nechal úzkou původní hloubku cca 10cm v průměru, ale zbytek kruhu se snížil, čímž se snížilo množství hořícího uhlí.
Zadní část a zadní boky jsem obložil bílými cihlami a nad nimi jsem udělal plechovou stříšku z níž vyúsťuje komín 150mm v průměru s ruční klapkou a celé to mám vyústěno do komína 200mm, 10m vysokého, což zajišťuje velmi slušný tah.
Výheň mám umístěnu v koutě u komína, není to nijak ideální pro delší materiály, ale na mou pořebu do cca 1 metru délky to postačuje.
Přívod vzduchu zajištuje ventilátor z Alíku za cca 21 dolarů, a má řízeny otáčky regulátorem taky z Alíku.
https://www.aliexpress.com/item/1005001346146045.html

Uhlí:
První dva pytle 30kg po cca 300,- jsem koupil přímo uhlí kovářské. Hořelo dobře výhřevnost skvělá, ale v pytli bylo docela dost prachu a ořech byl až zbytečně velký, tak jsem se začal poohlížet po jiném.
Narazil jsem na nabídku v UniHobby kde měli pytel 25kg, za 209,- ekohrášek cca 2cm, je to černé uhlí, sice není nazváno jako kovářské, ale vypadá i hoří úplně stejně, topení je s ním díky drobnosti ořechu pohodlnější...ani prachu v něm nebylo tolik.

Nářadí
Na manipulaci s uhlím a ohnem potřebujeme také tročku nářadíčka. Stačí jen malá lopatka, něco na hrabání a špice, všechno jsem si postupně vyrobil s ouškem na zavěšení. Také je dobré mín nějaké udělátko na opření materiálu a pochopitelně několikery kovářské kleště, ale toto nářadí už bude předmětem jiného článku....
Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 2

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.