Zapojení indikační LED na 220V

Běžné způsoby připojení LED k síťovému napětí 220 V.

LED je jako obyčejná dioda. V jednom směru vede proud, v opačném směru nevede. LED má dva výstupy, jedná se o katodu a anodu. Pokud do anody odešlete zdroj plus a katodu mínus napětí potřebné pro provoz, LED svítí. A to se nazývá přímé začlenění. Pokud zaměníte plus a mínus, LED nebude hořet. Toto bude zpětné zahrnutí LED do zdroje energie.

Když zapnete (, když LED svítí ) mezi katodou a anodou, dojde k určitému poklesu napětí. A v závislosti na barvě LED se toto napětí může pohybovat od 1,8 voltů ( červené ) do 4,5 voltů ( modré ).

Normální proud pro indikátorové LED diody se považuje za 20 mA . Je přípustné mírně překročit tuto hodnotu, dobře, nechte ji až 30 mA. Ale s dlouhodobějším dlouhodobým proudem LED tohoto typu jednoduše spálí z přehřátí jejich krystalu. I když na krátkou dobu vydržím takové LED a proud až do 100 mA (, ale je lepší to neudělat ).

Když se LED otočí, neprochází proud, je zavřená. Proud samozřejmě proudí ( proud úniku ), ale jeho hodnota je velmi, velmi malá ( mikroampery ). Současně bude napětí v LED stejné jako napětí na něj působící. Je třeba poznamenat, že u běžných indikátorových LED není maximální zpětné napětí tak velké ( ve většině případů někde až 5 voltů ). To znamená, že pokud při zapnutí LED zpět použijete více než 5 voltů, je pravděpodobné, že v důsledku elektrického zhroucení jednoduše selže.

Nyní se s vámi podíváme na schémata pro zapnutí LED do sítě, variabilní napětí 220 voltů. A opět, pro začátečníky stojí za to objasnit, že proměnné napětí se liší od konstanty v tom, že periodicky mění svou polaritu na opak. A tak za sekundu již 100krát ( při frekvenci 50 Hz ).

Ze schemat uvedených na obrázku je jednoznačně nejlepší zapojení obr.7 s můstkovým usměrňovačem a kondenzátorem.

Proud je tedy omezen kondenzátorem. Množství omezeného proudu závisí na kapacitě tohoto kondenzátoru. Kapacita 330 nF bude odpovídat maximálnímu proudu 22 mA, což je jmenovitá hodnota pro indikátorové LED diody.
Paralelně ke kondenzátoru C1 je rezistor R1, který je potřebný pouze k vybití kondenzátoru po vypnutí obvodu ze sítě. Tento odpor se nezahřívá, protože má poměrně velký odpor. Další je obvyklý diodový můstek . Ten dělá střídavý proud konstantní, byť pulzující. Tyto pulzace však nejsou pro oko zvlášť patrné. Protože proud spotřeby LED je pouze 20 mA, pak se sem vejdou všechny usměrňovací diody. Nastavil jsem nejběžnější typ 1n4007 (maximální stejnosměrný proud až do 1A, maximální zpětné napětí až 1000 voltů ). I v tomto schématu je další odpor R2. Je nutné zajistit obvod v případě nepředvídaných přepětí. Omezení proudu pro bezpečnou úroveň výkonu indikátorové LED.

Další variantou je staré - klasické s doutnavkou obr.02 , které ovšem má nevýhodu slabé viditelnosti. Síla světla není tak velká, ale pro indikaci v mnohých případech bohatě stačí....


Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 2

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.