Arduino - 04 InfraRed ovladač
Dnes už to zná snad každý, na stole v obýváku se hromadí dálkové ovladače od všeho možného, začalo to s televizí, různými viderekordéry, satelity, dvd přehrávači a dne už máme ovládání světel, žaluzií a bůhví čeho. Jenže tyto ovladače jsou z plastu a tak se nikdy neubráníme tomu, aby nám ovladač nespadl na zem (kolikrát už??) a máme-li štěstí přežije to bez úhony. Co kduž však najednou přestane fungovat?? Jak zjistíme proč ?? Výměna baterií nepomůže, zkorodované kontakty také nejsou a co dál ??
Koupit nový? Univerzální, nebo originál? Za prvé nemáme jistotu zda je to opravdu ovladačem a za druhé ceny originálů jsou povětšinou dosti předražené, u univerzálů je dost problém naladit jej na svůj přístroj a u moderních televizí stejně nebudou fungovat všechny funkce.
Pro Arduino existuje knihovna která umožňuje připojit do některého ze vstupů Arduina přijímač InfaRed, který předá Arduinu kód vyslaný dálkovým ovladačem. Pak už je na zpracování tohoto kódu programem a jeho předání různým výstiupním zařízením, ať už to je sériový port a konzole, nebo blikající LEDka , nebo zvukový signál.
Tímto způsobem můžeme tedy jednoduše vyrobit krátký skeč, jehož pomocí zkontrolujeme , zda porouchaný dálkáč něco vysílá a na sériové konzoli uvidíme i kód.
Další možným využitím je naučit své fungující , ale nepotřebné dálkáče od zařízení, která historicky dosloužila ( typickým představitelem jsou stará videa, dvd playery, video kamery a televizní analogové karty do PC ..) . Z těchto ovladačů vyčteme kódy příslušných tlačítek, která chceme využít a použijeme je na ovládání výstupů Arduina a tím ovládat prakticky cokoliv.
Ale to už je na každém kutilovi jak a co vymyslí.

A teď prakticky:
InraRED čidlo lze koupit, ale je to úplně zbytečné, tak jak vám zbydou ovladače od starých zařízení, jsou v nich i tyto přijímací prvky. Nejjednodužším způsobem, jak získat čidlo je od analogové televizní PCI karty, jejíž použití díky nástupu digitální TV je prakticky nulové. Toto čidlo má navíc většinou i JACK konektor a stačí jen zjistt zapojení jeho vývodů. Další dvě čidla jsem získal ze starého analogového satelitu a ze starého DVD přehrávače, každé vypadá jinak, ale funce je stejná.
Podobné je to i s dálkovými ovladači, i zde jich seženete tolik, že si můžete vybírat, ale tady záleží na kvalitě a intenzitě vysílaného signálu, ten je rozdílný.
Software: Knihovnu pro IR, kterou jsem si stáhl ZDE, musíme také nainstalovat. Jak? Do adresáře kde máme nainstalováno Arduino (standartně Program Files/ Arduino-1.0/libraries) zkopírujeme celý rozbanený adresář. V tomto adresáři jsou také uvedeny příklady ze které demonstrují použití a je možno z nich vycházet.


Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 2

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.