Kuželová štípačka čtvrté generace

Kuželová rotační štípačka


Kuželová rotační štípačka je geniální jednoduchý pomocník do každého obydlí, kde se topí, či přitápí dřevem ....
Pinterest a Youtube je doslova zaplaven různými typy štípaček tohoto typu a v podstatě je velmi složité se rozhodnout jakou koncepci zvolit.

Pokus č.1
První štípačka, kterou jsem udělal, měla 5kW/1400ot. motor, který byl umístěný přímo na stolku a fungovala velmi obstojně. Síle motoru a dost velké otáčky dovolily štípat docela velká polena. Nicméně občas docházelo k úplnému zablokování. Štípačku jsem obratem ruky prodal na aukru, tehdy cca za 5000,-
Pokus č.2
Druhá štípačka už měla zcela změněnou koncepci, která se osvědčila daleko více. Motor 3kW/2880otáček zajišťoval dostatečný výkon, redukce otáček na potřebných cca 800-900 byla zajištěna velkým řemenicovým kolem v poměru k řemenici motoru přibližně 1/4. Ale i tak, pokud se nevhodně vložilo poleno na štípaní s velkými suky, štípačka se kousla. Tomuto zasekávání podstatně pomohla přídavná instalace velkého setrvačníku v podobě železného kotouče cca 40cm(10kg) přímo na řemenové kolo. Štípačka má za sebou přibližně 50 kubíků dřeva a dodnes slouží k velké spokojenosti.
Pokus č.3
Jelikož se štípačka velmi osvědčila a v rodině byl o ní obrovský zájem putovala štípačka do hor pomoci s přípravou dřeva na topení a mě nezbyla jiná možnost, než vyrobit další. Na základě nabytých zkušeností již byla jasná koncepce motoru uloženého pod stolkem , bylo také počítáno se setrvačníkem a modernizovaný štípací trn (kužel) měl výměnnou tvrdokovovou špici. Ovládání bylo stejné jako u předchozího typu, trojfázový přívod, motor spínaný pomocí stykače, nechyběl přepínač směru otáček (potřebný při zaseknutí) a nouzový odpínač. práce s ní je velmi pohodlná, chce to samozřejmě trochu praxe a šikovnosti.
Pokus č.4
K uspokojení dalšího zájemce z rodinných řad jsem započal výrobu i štípačky čtvrté, doufám, že nejvýkonnější. Koncepce stajná, motor 4kW/2880ot. řemenový pohon v poměru 1/4 a dva velké setrvačníky z auta na hřídeli 35mm ve dvou ložiskových domečcích. Ovládání standartní z předchozí verze, přibyl držák na příruční sekyrku potřebnou o občasnému přeseknutí vláken dřeva.

Poznámky:
Jelikož se jedná o točivý stroj, je nezbytně nutné být dobře oblečen, bez zbytečných vlajících kusů oděvu, samozřejmostí jsou dobré , nejlépe kožené rukavice.
Špalky se zásadně ke štípacímu trnu přikládají nastojato, NIKDY ne napříč suku, vždy podél a pokud možno co nejvýše od špice trnu.
V případě zaseknutí je nutné co nejrychleji stroj zastavit, zašprajcnutý špalek ručně uvolnit pomocí tyče zasunuté do otvoru ve štípacím trnu otáčením proti směru štípání. Po tomto uvolnění vyprostíme pomocí reverzního chodu motoru špalek úplně a nasadíme znovu a lépe...
Hodnocení
Musíte být registrovaný, aby jste mohli hodnotit.

Prosím přihlašte se, a nebo se zaregistrujte.

Zatím nikdo nehodnotil.
Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 2

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.