Konopí a paragrafy
Konopí a paragrafy
Od 1. ledna 2010 vstoupil v účinnost nový trestní zákoník, který nově upravil pěstování rostlin, které obsahují omamnou nebo psychotropní látku. Konopí je zařazeno mezi takové rostliny. Je nutné upozornit, že zakázáno je pěstovat druhy a odrůdy rostliny konopí (rod Cannabis), které mohou obsahovat více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů. Není zakázáno pěstovat tzv. technické konopí, ale i takové pěstování podléhá některým omezením.

Co se oproti starému trestnímu zákonu změnilo je to, že do nového zákona byla začleněna zcela nová úprava skutkové podstaty trestného činu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku (§285 TZ). V tomto ustanovení zákonodárce říká, že kdo neoprávněně pro vlastní potřebu pěstuje v množství větším než malém rostlinu konopí, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. Nově je tedy trestněprávně upraveno společensky nežádoucí pěstování konopí pro vlastní potřebu a to v množství větším než malé – to znamená v počtu více než pěti rostlin.

Od 1. ledna 2010 nebudou trestně postihováni ti, kteří pěstují maximálně pět rostlin konopí, které obsahují více než 0,3 % látek ze skupiny tetrahydrokanabinolů z celkové hmotnosti rostliny a činí tak pro vlastní potřebu. Takové osoby však mohou být postiženy za přestupkové jednání na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se sankcí uložení pokuty až do 15.000 Kč.
Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 1

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.