IP kamera AirCam UBNT
Musím přiznat, že mě tato kamera po prvotní instalaci velmi zklamala, neboť jí chybí zcela zásadní funkce, které jsou běžné i pro levnější typy kamer. První takovou je posílání snímků, či videa pomocí FTP buď pravidelně, nebo při zachycení pohybu. To samé platí i pro e-mail, tato funkce také zásadně chybí.
Velmi mě také rozladila nemožnost naprostého otevření kamery bez přihlášení alespoň pro volné prohlížení - veřejná kamera. Tento nedostatek lze obejít pomocí RTSP a úpravou jednoduchého skriptu, který to umožňuje.
Další velmi využívanou funkcí u IP kamer je tzv. snímkování , což je pravidelné zobrazocání jednotlivých snímků v určitém intevalu (cca 5-10 sekund). Pro zobrazení sice má kamera skript "snapshot.cgi" který by šel využít, ale ten funguje pouze po přihlášení a zde narážíme na nemožnost nastavení volného přístupu.
Po zdlouhavém hledání na diskusích jsem však narazil na několik návodů, které mi částečně některé nedostatky zaslepí.

Zobrazení videa pomocí RTSP
Co je to RTSP není náplní tohoto šlánku, ale kamera umožňuje posílat stream , který je na portu 554 přístupný, a kamera při kliknutí na video Live view vytvoří tzv. aircam-playlist.xpsf, který stačí otevřít VLC media playerem a video fachčí. Příklad streamu je zde rtsp://ubnt:heslo@192.168.5.61:554/live/ch00_0 ch01 až ch03 je pro menší rozlišení
Zobrazení opakujícvích se snímků Tento způsob je asi nejpřijatelnější pro internet, neboť nijak zvlášť neztěžuje síť a zároveň vcelku slušně stačí na občasné sledování určeného prostoru. Bohužel cesta k získání takového snímku je trochu složitější, samotná kamera to sice umožňuje pomocí skriptu snapshot.cgi, ale ten funguje až po přihlášení, což je problém. Naštěstí má kamera také administrační rozhraní admin.cgi, které umožňuje upload, download, změnu Chmod a Command line. právě pomocí Command line spustíme v kameře kód, který zařídí aby se snímek (snap.jpeg) uložil do nově vytvořeného adresáře jako logo.gif .
zde je kódktrý zkpírujeme do CMD a spustíme:

Tento obrázek je pak v rootu kamery v adresáři images (/images/logo.gif)

Teď již stačí ješte vyrobit nějakou stránečku se java skriptíkem, který tento obrázek načítá např:


Můžeme nastavit interval, šířku snímku a poměr stran, je také potřebné zadat správnou adresu kamery....
Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 3

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.