Zapojení LED žárovky
V poslední době začínají být LED žárovky poměrně dostupné, tak jsem se rozhodl takovou LED žárovku napodobit za mnohem nižší cenu. Zapojení jsem udělal co nejjednodušší, napájené přímo ze sítě, jako diody jsem zvolil větší množství obyčejných vysokosvítivých diod.



D1 až D4 je obyčejný můstek nebo 4 univerzální diody, odpor R1 chrání diody před zničením v případě že se v síti objeví krátká napěťová špička pro kterou kondenzátor představuje prakticky nulový odpor (dodatek pro nechápavé: napěťová špička nemusí být přepětí při boučce, nebo obdobné jevy - stačí sepnutí ledničky - kdo nevěří, ať se podívá osciloskopem na síťové napětí ... ma vlastní nebezpečí samozřejmě), C2 slouží k odstranění stroboskopického jevu a C1 nastavuje proud, při 750nF a 16x bílá LED je proud 40mA, ten je ale pokaždé lepší změřit protože tyto kondenzátory mají velkou toleranci.
Pokud dojde k přerušení některé diody, tak se na C2 zvyšuje napětí do doby, než v přerušené diodě dojde ke vzniku výboje, v takovém případě diodami prochází velký pulzní proud a "žárovka" bliká, tento problém řeší zenerova dioda D5, která by měla mít závěrné napětí nepatrně větší než je propustné napětí všech LED dohromady.
Jako diody jsem vybral diody které mají co nejvyšší účinnost (v GME je diod v "normálním" pouzdře s účinností nad 5% méně než 10, takže byl výběr snadný) - v prvním případě 18 kusů LED v pouzdru UFO (všechny dohromady 55cd, 80lm, 80°, 7000K, 30mA, celková účinnost 6%) a ve druhém případě 16 kusů opět v pouzdře UFO (dohromady 18cd, 55lm, 120°, 3000K, 30mA (uváděných 40mA by nepřežily), celková účinnost 4.6%). Vše je umístěno v patici ze staré "úsporky", diody jsou v jednom případě vevnitř a ve druhém zvenku (viz. obrázek nahoře).

Po několika měsících provozu musím upozornit na několik důležitých věcí: nepodceňujte velikost R1 - lepší je větší hodnota která diody ochrání před proudovými špičkami, pokud R1 vynecháte, LEDky moc dlouho nevydrží. Druhá zásadní věc je ta, že proud je nutné nastavit ne takový, který uvádí výrobce ale takový, aby byla teplota LEDek "rozumná", prodlouží se tím životnost. Pokud nastavíte proud podle výrobce, tak LEDka vydrží třeba jen 500hodin. Není to ale jen tím, že jsou LED nekvalitní, je to tím, že není dodržena provozní teplota (vyšší teplota rapidně snižuje životnost).
Je tudíž nutné zajistit dobré chlazení, nebo se tomuto řešení raději úplně vyhnout a použím malé množství výkonových LED například s driverem pro výkonové LED napájeným ze sítě.

Poznámky:

Velikost kondenzátoru C1 může být vyšší : 1uF (105J - značení na kondíku) , 2,2uF (225J), 3,3uF (335J) podle výkonu, který potřebujeme .
Odpor paralelní ke kondíku C1 se dává 1MOhm 0.25W
Místo pojistky se dává malý odpor 1 až 5 Ohm / 0,5W


Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 1

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.