ESP 01S + Reléový modul

ESP 01S + Reléový modul

(v sekci download jsou příslušné programy a knihovny)
ESP 01S je aktulizovaná verze ESP01 založená na ESP 8266, která se spolu s 1 či dvěma relé prodává v Číně za cca $3,5, což je cca 80,- Kč
ESP 01S je zcela nejlevnější a svými možnostmi téměř dokonalý plošňáček velikosti cca 20x30mm, který po naprogramování správného kódu funguje spolehlivě....
Reléový modul je přizpůsoben zasazení ESP01S a obsahuje také tlačítko Rst. Napájení je 5V.






Modul ESP01s je ale nutné naprogramovat a lze to několika způsoby, ten klasický je pomocí USB převodníku, druhý je pomocí Arduina.
Jako USB převodník jsem použil modul ESP8266 USB to ESP8266 Serial v ceně cca $1.5. Modul ESP je potřeba při programování zapojit GPI 0 na zem a před uploadem kodu modul resetovat. Proto je dobré k převodníku připájet resetovací tlačítko a spínač GPI 0 - zem.





Druhou možností práce s ESP je připojení přes rozhraní Arduina, stačí pouze doinstalovat příslušné knihovny (návodů jsou desítky na netu) a propojení napájení 3,3V, RX, TX, nezapomenout propojit CH_PD na napájení 3,3V a spojit GND obou zařízení..

1. Ovládání ESP pomocí AT Příkazů
modul ESP je nastaven se základním firmwarem, který umožňuje používání AT příkazů.
* Pokud připojíme ESP přes Arduino IDE, musíme vybrat v typu desky Generic ESP8266module a nastavit příslušný port, použijeme sériové rozhraní k zadávání příkazů. Je jedno zda fyzicky používáme USB převodník, nebo přímo prodrátujeme ESP a Arduinem. Do seriového monitoru zapíšeme AT a po odeslání nám odpoví OK, je vše v pořádku.
* Pokud připojíme ESP přes USB převodník, můžeme také použít velmi zdařilý ESPlorer, kde po připojení jsou pro AT příkazy a funkce předprogramována tlačítka, zároveň též můžeme použít LUA, či Python příkazy, jak - nalezname opět mraky návodů.

2. Upload firmware ESP
Pro firmware AT příkazů : AiThinker_ESP8266_DIO_8M_8M_20160615_V1.5.4.bin
Pro NodeMCU : nodemcu_integer_0.9.6-dev_20150704.bin
Pro upload Firmware existuje několik prográmků, já použil ESP8266 Flash Downloader, kde se velmi jednoduše vybere port a bin soubor a už to jede. Pokud chceme AT příkazy, je firmware AiThinker a pro programování z IDE Arduina nebo ESploreru NodeMCU.

3. Ovládání relé
ESP 8266 má vyvedeny na kolík pouze dva GPIO a tak lze pomocí tohoto modulu ovládat dvě relé, v případě dodané reléové jednotky jen jedno relé. Sketch pro Arduino IDE je v sekci download....je pro dvě relé a připojujie se k domácí wifině jak klient a lze mu přiřadit jak pevnou IP, tak ze serveru DHCP v tomto případě se musí vyřadit řádek: WiFi.config(ip, gateway, subnet);


Přilášení
Jméno

Heslo



Zapoměli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.
Doporučuji
Hledáte spolehlivé místo pro Vaše webové stránky? ONEbit hosting - garantované webhostingové služby se zárukou spokojenosti
Dynamic DNS for your domain
Kdo je On-line
Hosté On-line: 1

Členové On-line: 0

Registrovaní členové: 5
Nejnovější člen: gerisa
Navigace
Domů
Články
Download
Odkazy
Kontakt
hledej
Powered by PHP-fusion. Designed by Si-Fusion.