Co se špatnou slivovicí ???
Přidal limlejn dne 29.03.2012 11:05
Docela mě překvapilo, jak se množí reakce na mé články o slivovici a do pošty se mi dostávají dotazy, co, jak, proč. Vzhledem ke svým, téměř 25 letým zkušenostem s přípravou, výrobou a degustací těchto moků a hlavně 50 letým zkušenostem tchána, kterého v této oblasti považuji za odborníka na slovo vzatého, bych si dovolil popsat pár receptů z jeho dílny, které jsou ve značné oblibě pro svoji výbornou chuť a v podstatě zachraňují některé trochu nepovedené výpalky do nichž se vkradla nějaká pachuť, či pocházejí z velkopalíren, kde někdy více dbají na kvantitu, než kvalitu podle hesla: "pro pražáka dobrá"......

Ze zdánlivě nepitelné pálenky pomocí těchto receptů vytvoříme mok, který se stane nedílnou součástí oslav, neboť výrazně příjemná a lahodná chuť umožní i ochutnání těm, kteří se na čistý destilát tváří s despektem.

Višňovka
Nápoj vzdáleně připomínající griotku, ale nedejme se mýlit !!!
Procento alkoholu je výrazně vyšší než u průmyslové verze, ale ani to nepoznáme, přitom výroba je velmi nenáročná:
4l sklenici (od okurek, atd.) zaplníme do 3/4 co nejzralejšími višněmi.
Přidáme 10 hřebíčků, 1/2 kusové vanilky a cca 1/4 litrový hrnek krystalového cykru.
Celé to zalejeme slivovicí, zavřeme víčkem a necháme 6.týdnů na slunci
Po přefiltrování přes punčochu se nápoj v rudé barvě stane určitě výborným zpestřením Vašich oslav a výročí.....

Ořechovka
20 nezralých vlašských ořechů rozkrájíme na poloviy a dáme do 4-litrové sklenice.
Přidáme dva celé lusky skořice, 10 hřebíčků, 1/4 litrový hrnek krystalového cukru.
Celé to zalejeme slivovicí, zavřeme víčkem a necháme 6.týdnů na slunci
Po přefiltrování přes punčochu se nápoj v barvě fernetu stane určitě výborným zpestřením Vašich oslav a výročí.....

Valašský penicilín
3 litry slivovice, 3/4kg medu, 15 hřebíčků, 4 celé skořice, šťáva ze 4 citrónů.
Vše mírně zahřejeme, promícháme a necháme 34 týdny odležet...

dobrou chuť ..... vše samozřejmě bez záruky, ale ověřeno dlouhým používáním...